Tarihin En Eski Siyah İncisi

Zeytin ağacının insanlık tarihindeki yerini kavrayabilmek için bundan 39.000 yıl öncesine uzanmak gerekiyor. Zeytin ağacına ilişkin bugün elimizdeki en eski veri, Ege Denizi’ndeki Santorini Adası’nda yapılan arkeolojik çalışmalara dayanıyor.

Bu çalışmalarda 39 bin yıllık zeytin yaprağı fosilleri ortaya çıkarıldı. Kuzey Afrika’daki Sahra Bölgesi’nde gerçekleşterilen araştırmalarda ise Milattan Önce 12 bin yılına ait zeytin ağacı bulgularına rastlandı. Ancak ilk zeytin hasadının ne zaman ve hangi uygarlık tarafından yapıldığı bilinmiyor. Yinede eski mısırlıların zeytinle uğraştıkları bilinmektedir.

Mızrak biçiminde yaprakları, küçük beyaz çiçekleri ve olgunlaştığında morumsu siyah renge dönüşen küçük meyvesi vardır. Bu etli meyveden hem yiyecek için yaralanılır hem de yemeklik yağ çıkartılır. Zeytin don tehlikesinin bulunmadığı ılıman iklimlerde yetişir. Dünyanın en kaliteli ve lezzetli zeytinleri bölgesel özelliklerinden dolayı Marmara bölgesinde özellikle İznik, Gemlik ve çevresinde yetiştirilir.

Sofralık Salamura Siyah Zeytin

Siyah Sofralık zeytin, zeytinin tuzlu suda fermantasyon yöntemi ile 6 - 8 ay tamamen doğal yoldan olgunlaştırılması ile elde edilir. Olgunlaşma süresince koyu mor renkte olan ham zeytin giderek koyulaşarak siyahlaşır.

Ham Zeytin karakteristik özelliği olarak, yerini sofralarımızı süsleyen zeytinin aromasına bırakır. Renk değişiminde meyve çekirdeği ve çekirdeğe yakın etli kısım tamamen siyahlaşmamakta, koyu kahve bir ton almaktadır. Zeytin ambalajtan çıkarıldığında kahverengi çıkabilir. Hava ile temas ettikten bir süre sonra siyahlaşacaktır.